Hoeveel hertz moet mijn tv hebben? | Expert.nl (2023)

 1. Home
 2. Hoeveel Hertz moet mijn tv hebben?

50Hz, 100Hz of zelfs 400Hz-televies – De zin en onzin van beeldverversingssnelheid

Hoe je het ook wendt of keert, een film is in essentie niets meer dan stilstaande beelden die snel achter elkaar worden getoond. En hoe vaak de stilstaande beelden worden vervangen (oftewel het aantal Hertz) heeft invloed op de beeldkwaliteit. Het is dan ook van belang dat televisies snel genoeg de beelden kunnen vervangen. Maar hoeveel Hertz moet een tv aankunnen? En is meer Hertz altijd beter? Op deze pagina gaan wij dieper in op de zin en onzin van de beeldverversingssnelheid, zodat jij weet wat voor jou van belang is als je een nieuwe tv wil kopen.

-Hoeveel hertz moet mijn tv hebben? | Expert.nl (1)

In het kort

Dit artikel gaat vrij diep in op de oorsprong van en het verschil tussen beeldverversingssnelheden. Voor wie alleen geïnteresseerd is in de basis beginnen we deze pagina met een korte samenvatting.

Wie een nieuwe tv wil kopen kan kiezen uit een scherm dat 50 of 100 keer per seconde ververst (uitgedrukt in Hertz). Door gebruik te maken van slimme technieken kunnen tv’s dit digitaal opkrikken naar hogere snelheden, tot wel 1000 Hertz. Aangezien vrijwel elke film wordt opgenomen met 24 beelden per seconde volstaat voor veel mensen een 50Hz-tv. Kijk je graag sport of game je regelmatig, dan kan een 100Hz-tv of een model met een hogere snelheid voor jou de juiste keuze zijn.

(Video) Dit zijn de BESTE tv's van 2022!

Hoeveel hertz moet mijn tv hebben? | Expert.nl (2)

In 1878 nam Eadweard Muybridge deel aan een experiment dat de basis vormt van elke film, serie, tv-programma of sportwedstrijd die we op tv (of in de bioscoop) zien. Om te bewijzen dat alle benen van een galopperend paard loskomen van de grond zette hij meerdere camera’s op een rij, die achter elkaar foto’s maakten als het paard langsrende. Hoewel de foto’s duidelijk zijn had men alsnog moeite om te geloven dat het echt was. Daarom ontwikkelde Muybridge een manier om de foto’s snel achter elkaar te projecteren op een muur; de eerste video was een feit.

Deze revolutionaire video toont zo’n vijftien keer per seconde een nieuwe foto, genoeg voor ons brein om ze als een bewegend geheel te ervaren. Echter, zoals je kan zien is het beeld niet heel vloeiend. Na jaren experimenteren en variëren is de opnamestandaard in 1929 vastgesteld op 24 beelden per seconde, ook wel fps genoemd. Hiermee ervaar je elke beweging op het beeld mooi vloeiend en ervaar je het hetzelfde als in de echte wereld. Vrijwel elke film die sindsdien is opgenomen is opgenomen in 24 fps.

Om elk beeld goed te kunnen laten zien moet een tv het beeld ook met de juiste snelheid kunnen verversen. Maar ga je op zoek naar een tv, dan kom je al snel televisies tegen met een beeldverversingssnelheid van 100, 400 of zelfs 1000 keer per seconde (ook wel uitgedrukt in Hertz (HZ)). Heeft dit nog wel nut? Hoe dat zit, dat leggen we voor je uit op deze pagina.

Hoeveel hertz moet mijn tv hebben? | Expert.nl (3)

Hoeveel Hertz heb je nodig?

Vrijwel elke film die je kijkt is dus opgenomen met 24 fps. Maar waarom zijn tv’s dan verkrijgbaar vanaf 50 Hz en niet 24? Dat heeft weer te maken met ons brein en ons elektriciteitsnet. Om twee verschillende opeenvolgende frames te kunnen onderscheiden moet het verstuurde licht kort onderbroken worden. Zonder die onderbreking voegt ons brein de twee beelden samen, wat resulteert in een wazig beeld. En om er voor te zorgen dat je de ruimte tussen de beelden niet ziet in de vorm van een flikkering, moet de beeldverversingssnelheid minstens 46 Hz zijn.

(Video) Hoe kies ik de juiste gaming tv?

In bioscopen werd dit vroeger opgelost door elk frame twee keer te tonen (met een korte onderbreking), maar voor tv was dit lastig. Daarom is hiervoor gebruikgemaakt van het zogenaamde interlacing. Hierbij worden de even en de oneven rijen pixels afgewisseld ververst. Zo wordt elk frame in twee delen ververst, waardoor je in praktijk 48 ‘nieuwe’ beelden per seconde ziet.

Die laatste twee beelden per seconde hebben te maken met het elektriciteitsnet in Europa. Stroom komt met een snelheid van 50Hz via het stopcontact bij ons naar binnen. Omdat dit kleine verschil voor een kleine vervorming van het beeld kan zorgen is de beeldverversingssnelheid iets opgekrikt naar 50Hz. Zo zijn de frequenties identiek en krijg je mooie vloeiende beelden die door jou als realistisch en rustig worden ervaren.

Overigens worden tv-programma’s in Europa met 25fps opgenomen, zodat de tv’s en het beeld nog beter op elkaar afgesteld zijn.

Waarom 100Hz?

Met een 50Hz-tv kijk je dus naar films met prachtig vloeiende beelden. Maar toch kan voor veel mensen een tv van 100 Hz of meer een betere keuze zijn. Ben je bijvoorbeeld een sportliefhebber of fanatiek gamer, dan zorgt een hogere verversingssnelheid er voor dat je meer ziet en in het geval van gamen sneller kan reageren.

Sportwedstrijden worden meestal gefilmd in hogere framerates zoals 120 fps. Hierdoor kan elke actie in hoge kwaliteit in slow motion worden getoond, zodat elk moment goed geanalyseerd kan worden, en kan dit ook in een hogere framerate worden uitgezonden. Kijk jij de wedstrijd op een tv die die hogere snelheid ook kan weergeven, dan zie je elk moment van de actie scherper dan op een 50Hz-tv. Kijk je bijvoorbeeld naar Formule 1, dan zie je elk moment van de inhaalactie van Max Verstappen mooi scherp. Of, een ander voorbeeld, kijk je naar een voetbalwedstrijd en zie je Georginio Wijnaldum een trap tegen de bal geven, dan zie je de bal duidelijk richting het doel vliegen. Kijk je hetzelfde moment op een tv met een lagere beeldverversingssnelheid, dan kan de bal overkomen als een witte streep. Wil je een nieuwe tv kopen en ben je een sportliefhebber, op deze pagina vind je de beste tv's voor sport.

100Hz en gamen

Ook als je graag gamet is een 100Hz-tv een aanrader. Doordat het beeldscherm vaker ververst zie jij net een fractie van een seconde eerder wat er gebeurt. Hierdoor kan je sneller reageren en heb je meer kans om te winnen. Wil je altijd onverslaanbaar zijn, dan is de beeldfrequentie overigens niet het enige punt om op te letten. Ben je op zoek naar een nieuwe game-tv, lees dan ook onze adviespagina 'Zo kies je de beste gaming-tv' over waar je op moet letten als je een game-tv wil kopen.

Hoeveel hertz moet mijn tv hebben? | Expert.nl (4)

(Video) Kijk hiernaar voordat je een nieuwe TV koopt! | Expert

Meer dan 100 - Native beeldsnelheid en slimme technieken

Ben je op zoek naar een nieuwe tv, dan is het belangrijk om te beseffen dat de daadwerkelijke snelheid waarmee een beeld kan verversen 50 of 100 Hertz is. Dit wordt ook wel de native beeldverversingssnelheid genoemd. Televisiefabrikanten kunnen echter verschillende technieken gebruiken om de ervaren beeldverversingssnelheid op te krikken. Zo zijn er tv’s met Black Frame Insertion, waarbij er een zwart beeld tussen twee frames wordt getoond om de illusie van meer frames te creëren. Ook zijn er tv’s die een extra frame kunnen maken en tussen de bestaande frames plaatsen. Hierbij wordt naar de twee bestaande frames gekeken en een inschatting gemaakt hoe het beeld ertussen eruitziet. Deze techniek wordt Motion Interpolation genoemd.

Met deze technieken kan de ervaren beeldverversingssnelheid flink verhoogd worden. Tv’s die 400Hz claimen zijn alom vertegenwoordigd en er zijn zelfs tv’s die 1000Hz beweren te kunnen halen.

Pas op voor het Soap Opera Effect

Kijk je films en tv-programma’s op een tv die via deze slimme technieken de beeldverversingssnelheid opkrikt, let dat op voor het zogenaamde Soap Opera Effect. Hierbij slaan de verversingstechnieken een beetje door waardoor een averechts effect optreedt. In plaats van scherpe beelden bij snelle beweging wordt het juist waziger. Gelukkig is dit meestal vrij makkelijk tegen te gaan door in het menu de techniek uit te zetten. Hoe dit precies moet verschilt per merk, dus het beste is om even te kijken in de handleiding.

Hoeveel hertz moet mijn tv hebben? | Expert.nl (5)

Hoe zit het met 60 en 120 Hertz?

Op deze pagina hebben we het continu over 50 en 100 Hertz. Maar als je online informatie over nieuwe tv’s zoekt, dan komt je ook regelmatig 60 en 120 Hertz tegen. Dit heeft te maken met het verschil in regio. Waar Europese tv’s een beeldverversingssnelheid van 50 en 100 Hz hebben, hebben Amerikaanse tv’s snelheden van 60 en 120 Hertz. Dit komt door het verschil in het elektriciteitsnetwerk en komt praktisch op hetzelfde neer. Dus lees je ergens een review van een tv met 120Hz, dan weet je dat dit een Amerikaans model is en kan je ervan uitgaan dat alle prestaties vrijwel identiek zijn aan de Europese modellen.

(Video) Koop niet de verkeerde HDMI-kabel! | HDMI 2.1-kabels kopen

Kan je nog wel vergelijken?

Met de groeiende rekenkracht van processoren kunnen tv’s steeds beter voor hogere beeldfrequenties zorgen. Waar 100Hz-tv’s altijd een voorsprong hadden op 50Hz-tv’s (met of zonder extra technieken), wordt dit verschil steeds kleiner en wordt het lastiger om tv’s puur hierop te vergelijken. Dit is ook de reden waarom Samsung bijvoorbeeld geen beeldverversingssnelheid meer aangeeft. Wil je een tv kopen en vind je snel beeld belangrijk, dan is de beste manier om langs te komen in een van onze 140 winkels en de tv in het echt te bekijken.

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

Liever persoonlijk advies?

Kom naar een van onze 140 winkels verspreid over Nederland. De adviseur in de winkel staat voor je klaar en geeft graag antwoord op al je vragen!

FAQs

Hoeveel Hz is goed voor een tv? ›

Kijkt u vaak naar het nieuws of talkshows dan is een tv van 50Hz goed genoeg. Er wordt vaak gezegd dat het aantal Hertz voor gamen hoger mag zijn, dit is echter niet zo. Spelcomputers geven namelijk nooit beelden in 100Hz door. Ook voor gamen kunt u goed terecht bij een tv tussen de 50-100Hz.

Hoeveel Hz is goed? ›

De optimale resolutie om films en series te bekijken met 100 hertz, is 4K. Zo geniet je optimaal van de beste beeldkwaliteit en de meest vloeiende kijkervaring. Een verversingssnelheid van 100 hertz wordt nog niet ondersteund met een 8K resolutie.

Wat is beter 50 of 60 Hertz? ›

Het belangrijkste verschil tussen50 Hz (Hertz)en60 Hz (Hertz)is, nou ja, 60Hz is 20% hoger in frequentie. Voor een generator- of inductiemotorpomp (in eenvoudige bewoordingen) betekent dit 1500/3000 RPM of 1800/3600 RPM (voor 60Hz). Lagere frequentie zullen de ijzerverliezen en wervelstroomverliezen zijn.

Hoe hoger de Hz hoe beter? ›

De term Hertz (Hz) geeft aan hoe vaak het beeld op het scherm wordt ververst. Hoe meer Hertz, hoe vloeiender beelden worden weergegeven en 'motion blur' verdwijnt. Maar er kunnen ook artefacten optreden doordat die extra frames er worden bij verzonnen.

Is 100Hz tv nodig? ›

Aangezien vrijwel elke film wordt opgenomen met 24 beelden per seconde volstaat voor veel mensen een 50Hz-tv. Kijk je graag sport of game je regelmatig, dan kan een 100Hz-tv of een model met een hogere snelheid voor jou de juiste keuze zijn.

Is 75 Hz veel? ›

75Hz - Voor beginnende shooter-gamers

75 Hertz oogt net wat sneller dan 60 hertz. Je krijgt dan ook 25% meer beelden. In een shooter of race game kan dit net genoeg zijn om je tegenstander te verslaan. Een doorgewinterde gamer zal bij 75Hz wat haperingen ervaren, maar als beginnende gamer merk je dit niet.

Is 100Hz beter dan 50hz? ›

Verschil 50 en 100 Hz

Dit zijn de hoeveelheid beeldjes (frames) per seconde. In het engels heet dit de refresh rate. Hoe hoger deze waarde, hoe meer beeldjes de televisie per seconde laat zien. Bij snel bewegende beelden krijg je met een 100 Hz TV de beste beeldkwaliteit.

Hoeveel Hz is Netflix? ›

Een tv of computermonitor van 60 Hz waarop je Netflix in Ultra HD kunt kijken. Een stabiele verbindingssnelheid van 15 megabits per seconde of hoger. Streamingkwaliteit ingesteld op Automatisch of Hoog.

Is 60 hertz veel? ›

60Hz is de meest gangbare aantal Hertz dat beeldschermen weergeven. Met 60Hz speel je, je favoriete games en films af met een maximale framerate van 60 fps. Dit betekend dat het beeld 60 keer per seconde ververst wordt, dat is al redelijk vloeiend en geschikt voor films en eenvoudige games.

Waarom 60 Hz? ›

60 Hz in Amerika is een pragmatische keuze. Het is een veelvoud van drie. Westinghouse vond dat handig rekenen omdat het aantal wikkelingen in een driefasengenerator (het aantal fasedraden) en de benodigde rotatiesnelheid dan telkens allemaal in elkaars verlengde liggen.

Hoe klinkt 50 Hertz? ›

Een lage toon, bijvoorbeeld 50 Hz, klinkt brommend.

Wat is beter 60Hz of 120Hz? ›

Leuk natuurlijk, al die cijfers, maar wat betekenen ze voor jou als je naar zo'n scherm kijkt? Dat kunnen we simpel houden: hoe hoger de verversingssnelheid, hoe vloeiender bewegende beelden zijn. Een game of film ziet er dus beter uit op een 120Hz-scherm dan op eentje van 60 Hz.

Is 165 Hz goed? ›

In het algemeen is 144Hz prima op 165Hz, maar het is nog steeds beter om alles zo dicht mogelijk bij de native specs van de monitor in te stellen. Maar 165Hz heeft geen keurige vermenigvuldigingsfactoren zoals native 60Hz- en 120Hz-panelen, omdat het in wezen een "aangepaste" vernieuwingsinstelling is.

Hoeveel Hz kan de PS5 aan? ›

De PS5-console ondersteunt de HDMI 2.1-specificatie en ondersteunt daarnaast 4K 120 Hz-video-uitvoer.

Welke tv heeft 120Hz? ›

De beste gaming tv voor 4K 120Hz HDR is de LG C1 OLED. De OLED-schermen van fabrikant LG leveren fantastisch contrast, ongeziene Pixel Response tijden en prachtige kleurweergave, en dat is allemaal duidelijk te zien in LG's paradepaardje: de LG C1. Deze tv ondersteunt ook Black Frame Insertion (BFI) tot 120Hz.

Hoe verander je je Hz? ›

Meer informatie
 1. Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad van windows en klik vervolgens op aanpassen.
 2. Klik op weergeven.
 3. Klik op weergave-instellingen wijzigen.
 4. Klik op Geavanceerde instellingen.
 5. Klik op het tabblad Monitor en de vernieuwingsfrequentie wijzigen van 59 Hertz in 60 Hertz.
 6. Klik op Ok.

Wat is een frequentie van 100Hz? ›

Wat is de refresh rate? Het aantal Hertz (Hz) dat in de specificaties van een tv staat geeft aan hoe vaak per seconde het beeld op je tv vernieuwd wordt. Een tv met 100Hz geeft dus 100 beelden per seconde weer.

Hoeveel is 144 Hz? ›

Een verversingssnelheid van 144 Hz betekent dat het beeld 144 keer per seconde wordt ververst. Hierbij worden beelden vloeiender weergegeven tijdens het spelen van games op een hoge framerate en snelle scenes, dan bij bijvoorbeeld een 75Hz.

Wat is de beste beeldverversing? ›

Welke 4K-tv moet ik kopen?
Beeldverversing
1Samsung UE43AU717250 Hz
2LG OLED55C16LA (2021)100 Hz
3Samsung Neo QLED 55QN95A (2021)100 Hz
4Samsung Crystal UHD 43TU7020 (2020)50 Hz
1 more row
Jun 10, 2022

Is Netflix 4K het waard? ›

Netflix Premium heeft de beste beeldkwaliteit van alle abonnementsvormen. Het is bij Netflix Premium namelijk mogelijk om films en series te kijken in 4K Ultra-HD beeldkwaliteit. Hierdoor heb je haarscherp beeld en wordt je kijkervaring nóg mooier dan je al gewend bent.

Hoe weet je of je 4K kijkt? ›

Kijken in 4K heeft alleen zin wanneer het schermformaat groot genoeg is. Ga je voor een klein maatje televisie, dan is het verschil met full hd namelijk nauwelijks te zien. Kort gezegd heb je een televisie met een scherm van minimaal 55 inch (140 cm) nodig om 4K-beelden volledig tot z'n recht te laten komen.

Hoeveel hertz per leeftijd? ›

12 KHZ: als je jonger bent dan 50, dan hoor je deze. 15 KHZ: gemiddeld hoort iedereen onder de 30 deze toon. 17 KHZ: kun je deze horen? Iedereen onder de 18 jaar met goed gehoor hoort deze.

Wat doet 432 hertz met je? ›

Als je het gaat hebben over gevoel, ervaren veel mensen een instrument dat gestemd is in 432hz prettiger en rustiger in hun gevoel en gehoor. De muziek komt zachter binnen. Het geeft de luisteraar een diep gevoel van bij zichzelf komen.

Hoeveel Hz heeft Nederland? ›

De hoogte van de spanning. Deze is in het Nederlandse net ongeveer 230 Volt met een frequentie van 50 Hertz. De grenzen waarbinnen spanning mag variëren.

Hoe kan je zien hoeveel Hertz je scherm heeft? ›

Windows
 1. Klik met de rechtermuisknop op de achtergrond van je bureaublad.
 2. Selecteer vanuit dit menu “Display Settings”.
 3. Scrol naar beneden en druk vervolgens op “Advanced Display Settings”.
 4. Navigeer naar het kopje “Refresh Rate”.
 5. Pas hier het aantal hertz aan naar de gewenste hoeveelheid.

Hoeveel Hertz zijn je ogen? ›

Menselijke ogen kunnen dingen voorbij 60Hz niet zien. De meeste mensen kunnen dat in ieder geval niet. Sommige experts zullen je vertellen dat het menselijk oog tussen de 30 en 60 frames per seconde kan zien.

Hoeveel hertz zijn hoge tonen? ›

Bij tonen boven de 2500 Hz gaat de toon subjectief hoger klinken als de intensiteit toeneemt (en dus de frequentie gelijk blijft). In de lagere frequenties (onder de 1000 Hz) is het verband evenredig. Lees hier meer over verschillende theorieën van toonhoogte perceptie.

Hoeveel hertz heb ik? ›

Klik met je rechtermuisknop op het bureaublad van Windows 10. Selecteer 'Display settings' en ga in dit menu naar 'Advanced display settings'. Klik onderaan dit scherm op 'Display adapter properties'. In het tabblad 'Monitor' stel je onder 'Screen refresh rate' de gewenste verversingssnelheid in.

Wat maakt 60 dB geluid? ›

5 geluidsniveaus in decibel
Aantal decibelGeluidVoorbeeld geluid
50Beperkt geluidKoelkast die aanslaat, auto die langsrijdt
55Beperkt geluidPruttelend koffieapparaat
60HoorbaarStemgeluid, apparatengeluid,
70IrritantHarde tv, stofzuiger, meerdere personen die telefoneren
20 more rows

Waarom 50 hertz? ›

Toen elektriciteit in Europa in zwang raakte beheersten Duitse bedrijven zoals AEG en RWE al snel de markt. Waarschijnlijk is er bij AEG om die reden voor 50 Hz gekozen. 50 past rekenkundig veel makkelijker in het metrieke stelsel dan 60. 50 Hz is precies 100 golftoppen van de sinus per seconde.

Hoeveel is 75 Hz? ›

Die snelheid wordt uitgedrukt in hertz. Een 60 Hz monitor ververst het beeld 60 keer per seconde en een 75 Hz monitor doet dat in dezelfde tijd 75 keer.

Videos

1. Moet je wachten met het kopen van een nieuwe tv tot 2023?
(Digital Trends)
2. Tig lassen hoe doe je dat de zin of onzin van het puls lassen voor de hobby.
(Harrytheferryman)
3. De beste tv's van 2022 | Mijn uitgekozen favorieten
(Digital Trends)
4. OLED vs Plasma TV Comparison (Incl. Motion, Brightness, HDR vs SDR)
(HDTVTest)
5. Het uit de Bijbel verbannen boek Henoch onthult schokkende geheimen van onze geschiedenis!
(The 5th Kind)
6. NO COMPETITION?! iPad Air 5 vs iPad Mini 6
(Tech Gear Talk)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Errol Quitzon

Last Updated: 11/08/2022

Views: 5987

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Errol Quitzon

Birthday: 1993-04-02

Address: 70604 Haley Lane, Port Weldonside, TN 99233-0942

Phone: +9665282866296

Job: Product Retail Agent

Hobby: Computer programming, Horseback riding, Hooping, Dance, Ice skating, Backpacking, Rafting

Introduction: My name is Errol Quitzon, I am a fair, cute, fancy, clean, attractive, sparkling, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.